Preparačná sada na srnca | IBO.sk

Preparačná sada na srnca

Kód produktu: PO94
Záručná doba: 2 roky
Dostupnosť: Dostupný
67.00 € s DPH

Ako výhradný zástupca pre SR Vám ponúkame preparátorskú sadu na srnčie trofeje s možnosťou použitia ja na iné trofeje. Sada piatich nástrojov pre pohodlné opracovanie trofeje a jeden držiak na trofej. Nástroje z nerezovej ocele a všetko z jedného kusa materiálu.

Ulovili sme srnca a chceli by sme mať naveky pamiatku na úspešné poľovanie? Môžeme si teda zhotoviť trofej z vyvarenej srnčej hlavy s parožím. Na to existuje veľa postupov preparácie, ktoré sa zakladajú na individuálnych skúsenostiach, a tu sa môžeme zoznámiť s tým najpraktickejším z nich, ktorý nám zaručí kvalitný výsledok bez zložitých alchymistických kúziel. Na začiatku oddelíme z uloveného zvieraťa hlavu a stiahneme kožu, napokon vylúpneme očné bulvy a odrežeme masť a svalovinu a z hlavy vyberieme mozog. Očistenú lebku dôkladne opláchneme prúdom vody zvonku aj zvnútra, aby boli odstránené čo najlepšie zvyšky organických nečistôt, najmä z dutín. Ďalej vložíme lebku do vody (do hrnca s vodou), tak aby bola ponorená celá až po ruže parožia. V tejto odmáčacej kúpeli necháme lebku ležať 48 hodín, v priebehu ktorých vodu aspoň jedenkrát vymeníme, aby sa lebka dobe odkrvila. Napokon nasleduje fáza tepelného opracovania teda ovarenia. Lebku vložíme do primerane veľkej nádoby a opäť zalejeme čistou vodou až po ruže. Vodu privedieme do mierneho varu a počas neho zbierame z povrchu nečistoty a mastnotu, a keď treba, dolievame čistú vodu. Lebku varíme najmenej 40 minút – pokiaľ ide o mladý kus (do 2 rokov), pokiaľ lebka pochádza zo staršieho zvieraťa, potom čas varu primerane predĺžime. Dobre uvarená lebka sa rozozná podľa prasknutej okostice na čele a očniciach. Pozor, lebku nesmieme prevariť, aby z nej nevypadli zuby, alebo aby sa inak nedeformovala. Vhodné je po výmene prvej vody, ak je veľmi znečistená doplniť do ďalšej vody bieliaci prací prach, ktorý lebku odmastí a mierne vybieli. Potom ju necháme schladnúť a najlepšie tak, že ju ponoríme do nádoby so studenou vodou, ktorú najmenej jedenkrát vymeníme, aby chladenie bolo čo najefektívnejšie. Ochladením sa zamedzí opätovné vsiaknutie masti do kostnej hmoty a zvyšné čiastočky masti sa vyzrážajú do malých hrudiek. Keby sme lebku ochladili nedostatočne, čoskoro by ožltla a reziduálna masť by sa prejavila vznikom škvŕn na povrchu kostí. Schladnutú lebku napokon ešte očistíme od posledných zvyškov mäkkých tkanín a chrupaviek, ktoré na nej zostali a u mladého zvieraťa nezabudneme na nosnú časť. Zabudnutá chrupavka priťahuje neskoršie mole. Nakoniec nasleduje finálna odmasťovacia kúpeľ v teplej vode (cca 70 °C), do ktorej prilejeme zopár kvapiek saponátu, najlepšie Jar. V nej ponecháme lebku máčať 40 minút, pričom udržujeme rovnakú teplotu vody. Napokon lebku umyjeme a mechanicky očistíme kefou a necháme oschnúť do druhého dňa. Oschnutú lebku ešte ošetríme opakovane bieliacim náterom desaťpercentného roztoku peroxidu vodíka (kysličníkom). Napokon ostáva takto spracovanú trofej pripevniť na vhodnú podložku a umiestniť ju tam, kde vynikne najlepšie.

Držiak

Odskrutkovaním prednej krídlovej matice oddelíme lišty v prednej časti držiaka a medzi ne zasunieme parožie, maticu zaskrutkujeme a tým pripevníme trofej k držiaku. Dotiahnutie matky uskutočníme tak, aby sa trofej nepohybovala, čiže nevypadla z držiaka počas procesu varenia. Povolením dvoch krídlových matiek na tele držiaka môžeme upraviť uhol ramena na čo najlepšie vloženie trofeje do hrnca. Po čiastočnej úprave uhla matky opäť dotiahneme tak, aby sa uhol nemenil, a jeho finálnu polohu zafixujeme, až kým pripevníme držiak k hrncu.  Držiak pripevníme na hrniec tak, že odskrutkujeme maticu na upínacej časti držiaka a ten nasadíme na okraj hrnca a dotiahneme pevne, tak aby sa držiak ďalej nepohyboval. Napokon skorigujeme uhol a ponorenie trofeje do hrnca tak, aby sa spodný diel trofeje nedotýkal dna, lebo by mohla prihorieť.

Nástroj s klobúčikom - drgáčik

Po odrezaní hlavy musíme vybrať mäkkú tkáňu mozgu tak, že drgáčikom rozdrvíme mozog na kašovitú hmotu, ktorú napokon povyberáme, tak aby vnútri nič nezostalo. Drobné čiastočky môžme povyberať aj s pomocou tečúcej vody z kohútika.

Lopatka na očné bulvy

Lopatku vsuneme za očnú bulvu a krúžiacim pohybom oddelíme bulvu od lebky. Po vyňatí bulvy ďalej lopatkou vyškriabeme zvyšnú tkáň a masť, ktoré ostali vnútri po odstránení bulvy a nie sú žiadúce.

Kotvička

Kotvičku použijeme na odstránenie mozgovej blany, ktorá zostane po vyňatí mozgu, tak, že oblúčikom kotvičky odstránime blanu, namotáme ju na kotvičku a vytiahneme von. Ďalej kotvičku používame na odstránenie mäkkých tkáň a podobne.

Nôž so škrabkou

Nôž používame na oškieranie zvyškov mäsa, šlách a blán z povrchu lebky a čeľusti, na očistenie ruží od zvyškov srsti a na celkové očistenie trofeje. Tento nástroj môžme podľa potreby ostriť pomocou bežnej brúsky.

Háčik

Háčik slúži na dočistenie, odstránenie tých najmenších zvyškov tkanín na trofeji, zo všetkých otvorov v lebke, chrupaviek a blán podľa potreby. Tento nástroj je pomocným nástrojom celej sady.

Recenzie produktu Preparačná sada na srnca

Kamil
uľahčí vám to prácu a ušetri kopec času
vasilko
keby som to nemal ani sa do roboty nepustam super kvalitná sada mozem len pochvalit

Hore